Waar moet je op letten bij het kiezen van schakelmateriaal?

Heb je een nieuwbouwwoning gekocht of ben je van plan om verouderd schakelmateriaal in huis te vervangen? Dan kun je vast gebruik maken van deze tips!

Hoe steekt schakelmateriaal in elkaar? 

Schakelmateriaal bestaat doorgaans uit drie verschillende onderdelen

Het basiselement
Dit element wordt in de muur geplaatst en zorgt ervoor dat het werkt. Het zit in bijvoorbeeld een schakelaar, dimmer of wandcontactdoos. 

Centraalplaat (bedieningsdeel)
De centraalplaten worden geplaatst op het basiselement. Het is een afwerking die ervoor zorgt dat je het kunt bedienen. Je kent het vast wel als de bedieningsknop van een lichtschakelaar of de ingang van een stopcontact.

Afdekraam
Schakelmateriaal wordt ten slotte afgewerkt met een afdekraam. Het zorgt ervoor dat je een afgewerkt product hebt die netjes eruit ziet.  

Hier moet je op letten bij het kopen van schakelmateriaal

Kies voor schakelmateriaal van hetzelfde merk
Verschillende merken werken met hun eigen vormen, dimensies en wijze van opbouw. Hierdoor kun je schakelmateriaal van verschillende merken niet met elkaar combineren. 

Let ook op de serie van het schakelmateriaal
Per serie kunnen er verschillen bestaan van het schakelmateriaal. Ook wanneer je schakelmateriaal van één merk wilt combineren kan het dus niet altijd als de series van elkaar verschillen. 

Kies voor dezelfde kleur
Je zult zien dat schakelmateriaal beschikbaar is in verschillende kleuren. Dit kan persoonlijke smaak zijn, maar je kunt het beste kiezen voor dezelfde kleur zodat het er als een mooi geheel uit ziet. 

Controleer of het materiaal voldoet aan de wetgeving
Het gebeurt weleens dat mensen schakelmateriaal of bouwlampen van een buitenlandse webshop bestellen omdat het goedkoper is. Maar dit soort schakelmateriaal is niet gecontroleerd en kan dus onveilig zijn. Om brandgevaar te voorkomen raden we het gebruik aan van erkende merken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *